Rezultatele organizării expoziției de carte
„Ion Simionescu – 150”

Intervalul 15-31 mai 2023 a fost dedicat aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Ion Simionescu, academician și om de aleasă cultură. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași i-a dedicat o expoziție documentară, care reunește cele mai reprezentative lucrări ale academicianului.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în data de 16 mai 2023, în sala de conferințe B.P. Hasdeu a sediului central al bibliotecii.

Cuvântul a fost luat de Prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Prof. univ. dr. Dumitru BULGARIU – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” / Academia Română, Conf. univ. dr. Ioan MILICĂ – Director general al BCU „Mihai Eminescu”, și de drd. Ioan-Gabriel CHIRAȘ – curator al expoziției, din cadrul Departamentului Conservarea Colecțiilor al BCU Iași. Aceștia au pus în lumină atât viața, cât și meritele academice ale profesorului universitar.

Despre Ion Simionescu se cunoaște că a avut drept îndrumători personalități de cinste, precum Grigore Cobălcescu și Petru Poni. A dobândit o specializare în Geologie, ca urmare a unei burse ce a pus bazele remarcabilului său parcurs academic în Viena. Deși meritele lui au fost recunoscute la nivel internațional, a ales să aducă în actualitate modelul dascălului dedicat comunității academice românești, fiind profesor la Catedra de Mineralogie a Universității din Iași și, ulterior, decan al Facultății de Științe, în anul 1910.

Cariera sa nu a fost mărginită doar la mediul universitar, remarcându-se în calitate de deputat, precum și prin funcțiile ocupate în cadrul Ministerului Educației.

Veleitățile savantului au fost fructificate și în perioada mandatului său de președinte al Academiei Române, căruia i-a dedicat ultimii ani din viață.

Expoziția s-a bucurat de un public numeros, atât la evenimentul de deschidere, cât și în întreaga perioadă 15-31 mai 2023.

Expoziția documentară „Ion Simionescu – 150” poate fi explorată pe site-ul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, accesând link-ul: https://www.bcu-iasi.ro/evenimente_noutati/ion-th-simionescu-150/.

Albumul foto al Expoziţiei documentare „Ion SImionescu – 150”,
din cadrul spatiului expoziţional al BCU Iaşi

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.”