REZULTATELE ORGANIZĂRII EXPOZIȚIEI DE CARTE
„FILE DIN ISTORIA BIBLIOTECII”

În fiecare an, în luna noiembrie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” se pregătește să găzduiască o serie de evenimente speciale, dedicate recunoașterii excelenței profesionale și promovării continuității academice. Seria de activități din acest an s-a regăsit sub umbrela tematică „Biblioteca în era digitală”. În calendarul activităților închinate aniversării Zilelor Bibliotecii, a fost inclusă organizarea expoziției de carte „File din istoria biblitoecii”. Astfel, în perioada 06 – 11 noiembrie 2023, la sediul din str. Păcurari nr. 4 al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, a fost pus în valoare trecutul tumultos al celei mai vechi biblioteci universitare din Moldova.

Momente-cheie din istoria instituției au fost, așadar, supuse atenția publicului:

  • înfiinţarea Academiei Vasiliene (1640) şi a bibliotecii ei;
  • organizarea modernă a bibliotecii în cadrul Academiei Mihăilene (1835) și constituirea ca bibliotecă a primei universităţi din ţară (1860);
  • unificarea fondurilor de documente cu cele ale bibliotecii Fundaţiunii Universitare „Regele Ferdinand I” (1948);
  • dezvoltarea prodigioasă ce a urmat în a doua jumătate a secolului XX.

Vernisarea expoziției a avut loc în data de 08 noiembrie 2023, în cadrul căreia a luat cuvântul prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi în perioada 2000-2013.

Expoziția s-a bucurat de un public numeros, atât la evenimentul de deschidere, cât și în întreaga perioadă 06 – 11 noiembrie 2023.

„File din istoria bibliotecii” poate fi explorată pe site-ul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, accesând link-ul: https://www.bcu-iasi.ro/evenimente_noutati/zilele-bcuiasi-2023-expozitie-de-carte/.

Evenimentul a atras inclusiv atenția presei:

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.”