Expoziția de carte „Orașul Iași – istorie și legendă”

„Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea […]. În conștiința lui națională ar fi o lipsă dacă el n-ar fi văzut orașul care a fost și-și zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei…”

Nicolae Iorga

Povestea orașului Iași, scrisă între istorie și legendă, a fost dezvăluită luni, 07.11.2022, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, cu ocazia vernisării expoziției de carte „Orașul Iași – istorie și legendă”.

Domnul dr. Mihai Mîrza, consilier la Arhivele Naționale Române, filiala Iași, a reliefat valoarea istorică a documentelor și pieselor expuse, punctând cu măiestrie momente din evoluția culturală a Iașilor.

În perioada 07-11 noiembrie, în spațiul expozițional de la sediul central al bibliotecii, vizitatorii au putut admira imagini de epocă și cărți semnate de oaspeți ai acestor meleaguri. Au fost, totodată, expuse și volume care au legătură cu vechea tiparniță din Iași.

La loc de seamă a stat prima carte tipărită în limba română în Moldova, Cazania lui Varlaam, o importantă mărturie a evoluției societății românești, care dăinuie peste timp încă din anul 1643, de când a văzut lumina tiparului.

Grație vernisajului propus în cadrul Proiectului „Restaurare și reabilitate a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» Iași”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, un public divers și numeros și-a manifestat interesul pentru expoziție. Au participat nu doar reprezentanți ai mediului academic, bibliotecari și oameni de cultură, ci și cei mai curioși juni.

Lansarea evenimentului s-a bucurat și de atenția presei:

Expoziția de carte „Orașul Iași – istorie și legendă” poate fi vizualizată și online, pe site-ul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași: https://www.bcu-iasi.ro/expozitii_virtuale/orasul-iasi-istorie-si-legenda/.

Vă invităm să explorați colecția foto completă!

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.”