Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează, în perioada 6 februarie – 6 martie 2023, la Sediul său central (str. Păcurari nr. 4), expoziţia documentară „Petru Bogdan – 150”, dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea savantului român, profesor la Universitatea din Iaşi.
Expoziţia cuprinde fotografii de epocă şi documente rare din Arhiva familiei Culianu-Petrescu şi documente originale din fondurile BCU Iaşi, printre care se numără teza doctorat a lui Petru Bogdan (susţinută la Berlin, în 1901), cărţi şi texte ale sale din volume colective, precum şi studii şi articole publicate în reviste ştiinţifice şi de cultură etc.
Deschiderea oficială a expoziţiei documentare va avea loc marţi, 7 februarie 2023, la ora 12:00, în Aula BCU „Mihai Eminescu” Iaşi. Invitaţi: Prof. univ dr. Ionel Mangalagiu, Prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi Conf. univ. dr. Sebastian Popescu, Facultatea de Fizică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Expoziţie documentară realizată de Elena Bondor (BCU „Mihai Eminescu” Iaşi, Departamentul Informatizare şi Tehnologii digitale).
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi îi adresează întreaga sa gratitudine şi calde mulţumiri doamnei Tereza Culianu-Petrescu, nepoata savantului Petru Bogdan, pentru implicarea în realizarea Expoziţiei documentare dedicată, în semn de omagiu, împlinirii a 150 de ani de la naşterea bunicului său.
Petru Bogdan s-a născut pe data de 3 februarie 1873, în comuna Mirosloveşti, jud. Suceava. A făcut studii universitare la Iaşi, Facultatea de Ştiinţe (licenţiat în Ştiinţe fizico-chimice). În anul 1901 şi-a susţinut public teza de doctorat la Friedrich-Wilhelms-Universität din Berlin (numită „Humboldt”, din 1945), obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specialitatea Ştiinţe Fizico-Chimice. A predat la Universitatea din Iaşi până în anul 1940. În 1924 a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Nancy. A fost ales membru titular al Academiei Române în martie, 1926. În perioada 1926-1940 a fost, alternativ, Rector, Prorector, Decan şi Prodecan la Universitatea din Iaşi. Din anul 1926 a fost implicat în demersurile pentru înfiinţarea Fundaţiei „Regele Ferdinand I” din Iaşi, iar în perioada 1941-1944 a fost Director al aceleiaşi Fundaţii şi membru în Consiliul Fundaţiilor Culturale Regale ale României. S-a stins din viaţă pe 29 martie 1944, la datorie, într-o cameră de hotel din Mediaş, în timpul evacuării Fundaţiei „Regele Ferdinand I” din Iaşi.
* Pentru participare, vă rugăm să completați formularul de mai jos.