Expoziția de carte „Magia Crăciunului”

Pe data de 19 decembrie 2022, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, am avut ocazia să asistăm la vernisajul expoziţiei de carte „Magia Crăciunului”, care ne-a introdus, atât vizual, prin colecţia de documente ce aparţin patrimoniului bibliotecii, cât şi prin viu grai, prin prezentarea făcută de invitaţii de seamă la acest eveniment, în povestea unui Iași deosebit, în care balurile, voia bună și tradițiile caracterizau perioada sărbătorilor de iarnă.

Domnul conf. univ. dr. Florea Ioncioaia (Facultatea de Litere a Universitării „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi), doamna Alina Ţiţei Ioncioaia (publicist și realizator de filme documentare), doamna Irina Tacu Cociu (ghid de turism la TravelBlitzz) și doamna Sorina Dănăilă (profesor şi ghid de turism la CityID) au destăinuit povestea acelui oraş moldav al luminii, al tradiţiilor, al balurilor şi al ospeţelor de la casele boiereşti, în care toată suflarea Iaşului aristocratic sau popular se pregătea, cu desfătare, pentru perioada sărbătorilor de iarnă, pline de cântec, de dans şi de festinuri. Este vorba despre perioada La Belle Époque (1871-1914), în care oraşul a trăit cea mai prosperă dezvoltare economică şi a strălucit prin diversitatea activităţilor ce aveau loc, adaptate tuturor categoriilor sociale. Obiceiul împodobirii bradului la palatul Roznovanu, atracția copiilor și adulților pentru patinaj, organizarea sebărilor venețiene, cu lumină electrică (o raritate pentru acele vremuri), spectacolele de la Circul „Sidoli”, ce se transformau într-o adevărată sărbătoare a veseliei şi a emoţiilor, toate conturau magia Craciunului.

Evenimentele cele mai așteptate erau balurile și petrecerile găzduite de elita orașului – faimoasele familii Rosetti, Cantacuzino, Mavrocordat, Catargiu, Paşcanu. Balurile de Craciun se asemănau cu marile petreceri ale orașelor europene, unde cele mai înalte pături sociale se adunau să danseze „până la ziua albă” și să se ospăteze din cele mai fine mâncăruri.

Și pentru că mesele festive de la casele boeirești erau spectaculoase și abundente, o degustare de ciocolată, dar și de vinuri de pe meleagurile Cramei Hermeziu, a însotit vernisajul, amintindu-ne astfel de belșugul burgheziei orașului.

Deliciile atent gătite și pregătite prin dibăcia unui cofetar-patiser, au introdus oaspeții în atmosfera desfătărilor de altădată. Așadar, gustoasa incursiune în timp nu s-ar fi putut realiza fără implicarea doamnei bibliotecar Mihaela Tatiana Ulman (Departamentului de Cercetare şi Informare Bibliografică), care s-a îngrijit să aducă o notă distinsă vernisajului prin finele bucate preparate și să readucă la viață povestea Iașului în strălucirea apuselor sărbători de iarnă, prin diversitatea materialelor atent selectate și afișate în spațiul expozițional al bibliotecii. 

În perioada 19 – 23 decembrie 2022, oaspeții au putut admira o selecție de cărți cu tematica Crăciunului, așezate în trei secțiuni. Secţiunea „Obiceiurilor şi tradiţiilor de Crăciun” a pus în valoare un repertoriu foarte diversificat din zona Moldovei de colinde, urături, jocuri ale unor personaje specifice sărbătorii: Irozii, Stele, Luceferi, Capre, Urşi, precum şi tradiţionala ladă cu păpuşi.

Secţiunea „Gastronomiei” a prezentat o diversitate a cărţilor cu preparate culinare specifice zonei Moldovei, ce respectă calendarul religios şi pun în valoare frumuseţea şi gustul inconfundabil al bucătăriei moldoveneşti.

Secţiunea „Petrecerilor specifice Crăciunului” a evidențiat o desfășurare de cărţi şi imagini cu Iaşul balurilor şi petrecerilor de la conacele boiereşti.

Vă invităm să explorați colecția foto completă!

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.”