Conferințe tematice BCU Iași

Data publicării

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, împreună cu Asociația Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS Iași), anunță desfășurarea a două conferințe tematice, în cadrul proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» Iași” – nr. A3-11/2022

Evenimentele sunt incluse în calendarul activităților dedicate aniversării Zilelor BCU Iași, organizate anul acesta în perioada 6-11 noiembrie 2023, în mai multe spații din Iași, cu scopul de a dezvolta un parteneriat prin care BCU să intre în circuitul cultural-turistic al Iașului și prin care publicul larg să cunoască serviciile și beneficiile oferite. Programul activităților dedicate cuprinde și desfășurarea a două conferințe cu teme actuale, la care vor lua parte specialiști români, recunoscuți atât în mediul academic, cât și în domeniul biblioteconomiei.

Programul seriei de evenimente „Bibliotecile centrale universitare între provocările «erei digitale» și responsabilitatea patrimonializării”

Conferința „Bibliotecile centrale universitare între provocările «erei digitale» și responsabilitatea patrimonializării”
 • luni, 6 noiembrie 2023, ora 11:00;
 • Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași (Bld. Carol I, nr. 11, corpul A);
 • invitat: conf. univ. dr. Valentin Șerdan-Orga, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Conferința de debut, „Bibliotecile centrale universitare între provocările «erei digitale» și responsabilitatea patrimonializării”, va fi susținută de dl. conf. univ. dr. Valentin Șerdan-Orga, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, unul dintre cei mai reputați specialiști români în domeniul biblioteconomiei și științelor informării. Conferința propusă de domnia sa interoghează relația dintre serviciile și resursele tradiționale de bibliotecă și noile tehnologii de acces la resurse de informare și documentare pentru învățământul terțiar. Ca membru al corpului profesoral al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dl. profesor Valentin Șerdan-Orga are o vastă și valoroasă experiență profesională.

Dezbateri în perioada 6-8 noiembrie 2023, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași
 • „Biblioteca în era digitală” (I): luni, 6 noiembrie 2023, între orele 17:00-19:00
 • „Biblioteca în era digitală” (II): marți, 7 noiembrie 2023, între orele 09:00-12:00;
 • Biblioteca în era digitală” (III): miercuri, 8 noiembrie 2023, între orele 09:00-11:00.

Programul seriei de evenimente „Tehnologiile digitale în științele umaniste: instrumente sau creatoare de conținut?”

Conferința „Tehnologiile digitale în științele umaniste: instrumente sau creatoare de conținut?”
 • vineri, 10 noiembrie 2023, ora 12:00;
 • Palatul Braunstein (Str. Cuza-Vodă, Nr. 2, Iași):
 • invitat: conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae, coordonator al Editurii Universității din București;

Conferința „Tehnologiile digitale în științele umaniste: instrumente sau creatoare de conținut?” va fi susținută de dl. conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae, coordonatorul uneia din cele mai importante edituri științifice românești, Editura Universității din București. Conferința propusă de domnia sa explorează importanța colecțiilor digitale create de bibliotecile universitare și centrele de cercetare românești în dezvoltarea platformelor moderne de acces la resursele academice de informare și documentare. Dl. profesor Alexandru Nicolae are studii aprofundate de biblioteconomie, este unul dintre cei mai apreciați lingviști români contemporani și își desfășoară activitatea profesională atât la Facultatea de Litere a Universității din București cât și la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan -Al. Rosetti” al Academiei Române.

Activități dedicate, dezbateri și mese rotunde:

 • „Resurse digitale în cercetarea umanistă”: joi, 9 noiembrie 2023, între orele 16:00-18:00 | Cercul Militar Iași;
 • „Editurile și bibliotecile”: sâmbătă, 11 noiembrie 2023, între orele 09:00-10:00 | Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.”

Conferințe tematice BCU Iași

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, împreună cu Asociația Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS Iași), anunță desfășurarea a două conferințe tematice, în cadrul proiectului „Restaurare

Citește mai mult »